Razstrupi se!

Kako se borimo proti zakisanosti telesa in kakšne so naravne metode razstrupljanja.

Današnji hiter tempo življenja, v katerem moramo vse imeti, preizkusiti, doživeti, vse bolj spominja na ritem delovnega stroja – mašine, ki ji postajamo vse bolj podobni. Umetne potrebe, nespametno izkoriščen čas, stres ter na glavo obrnjen ritem življenja, nima nič skupnega s krožnimi naravnimi cikli, ki so se delno ohranili na podeželju, kjer se skozi sonaravno kmetovanje človek lahko ponovno približa samemu sebi. Saj smo nastali iz prsti. Ko se dotaknemo zemlje, nas obsije prvo jutranje sonce, naredimo požirek studenčnice in globoko vdihnemo, smo že na pravi poti. Pomagajmo si sami in stvarnik (mati narava) nam bo pomagal-a. Odvreči moramo stare navade, razvade, ki so škodljive, produkt razmišljanja ljudi, ki hočejo zgolj imeti – zase (da bi nam pozneje nekaj dali iz lažnega usmiljenja). Če nam škodujejo drugi, ne škodimo še sami sebi! Vzemimo našo največjo vrednoto – zdravje – v svoje roke. Največji zdravilci povedo: telo se zdravi samo, mi mu moramo pri tem le pomagati. Z naravno, lokalno prehrano, primerno letnemu času, gibanjem v naravi in duhovno svobodo, ki pomeni odgovornosti samemu sebi. To je edini mogoč trajnostni princip, ki nam bo dal notranjo moč, pogum za to, da bomo postali, ne boljši, ampak samo ljudje s prvinskimi občutji in zavedanjem.

OTTO HEINRICH WARBURG

Nemški fiziolog (1883 – 1970), ki je prejel leta 1931 Nobelovo nagrado za fiziologijo ali medicino. Njegov ključni prispevek na znanstvenem področju se nanaša na vzročno posledično dogajanje pri patogenezi rakastih obolenj.

Vse se prične z dihanjem, pri katerem tako kot pri procesu gorenja, poteka oksidacija, ki potrebuje prosti kisik. Leta 1923 je Warburg izdelal metodo, po kateri je meril porabo kisika pri delih tkiva glede na padajoči tlak. Ugotovil je, da pri porabi kisika v celicah, pomagajo encimi imenovani citokromi. Za raziskave citokromov pri celičnem dihanju je Warburg leta 1931 prejel omenjeno Nobelovo nagrado.

Še vedno pa je ostalo odprto vprašanje, kako je s kisikom po aktivaciji. Kisik se veže z dvema atomoma vodika pri absorbciji malih molekul glukoze in maščobnih kislin v črevesju; tako nastane voda. Nekateri so bili prepričani, da je dehidrogenacija ključna reakcija, ki jo katalizirajo encimi, vloga kisika pa je pri tem zanemarljiva. Warburg je trdil, da ravno encimi katalizirajo aktivacijo kisika. Pozneje so dognali, da encimi katalizirajo obe reakciji.

Warburg je v nadaljevanju raziskav dehidrogenacije izoliral flavoproteine, ki vsebujejo poleg beljakovin, še podobno molekulsko grupo kot je v vitaminih. S tem je razkril vitamine kot sestavne dele encimov – koencimi.

Warburgova hipoteza pri patogenezi raka

Odločil se je za metodo raziskovanja celičnega obolenja pri raziskovanju rakastih obolenj. Po teoriji mikrobov se je zdelo, da vse bolezni, vključno z rakom, povzročajo bakterije. S pojavom vitaminskega in hormonskega koncepta se je teorija mikrobov zamajala, saj se je izkazalo, kako so lahko vzrok bolezni tudi napake v presnovi (metabolizmu) brez vpliva od zunaj. Leta 1924 je Warburg predstavil hipotezo, da naj bi rakasta obolenja nastala zaradi spremembe v presnovi. Nastajanja energije v obliki adenozin trifosfata (ATP) iz aerobne kemiosmotske sklopitve v anaerobno glikolizo. Šlo naj bi za disfunkcijo mitohondrijev.

Poanta Walburgovih raziskav je v tem, da z uravnoteženo prehrano hidracijo telesa, gibanjem na svežem zraku, rednim razstrupljanjem organizma in vzdrževanjem energetskega ravnovesja, lahko bistveno prispevamo k zmanjšanju tveganja, da resno zbolimo.

V nadaljevanju si lahko pogledamo dva načina, kako delovati preventivno v skrbi za naše zdravje:

  • Gersonovo metodo, ki temelji predvsem na zdravi prehrani;
  • metoda Theodorja A. Baroodya, po kateri je alkaliziranje (bazičnost) v našem telesu nujno, da bi živeli in preživeli človeka dostojno življenje. Formula za uspeh je v nas samih, zato začnimo z bazično prehrano, gibanjem in sproščanjem duha. Zdaj, da ne bo prepozno.

ZDRAVLJENJE Z GERSONOVO METODO

Beata Bishop, Charlotte Gerson

Gersonova terapija je alternativna, povsem naravna terapija za zdravljenje vseh novodobnih zdravstvenih težav, predvsem rakavih obolenj. Zelo dobre rezultate kaže tudi pri spopadanju z diabetesom, boleznih srca, artritisu, avtoimunih boleznih in mnogih drugih. S terapijo aktiviramo sposobnost našega telesa, da se zdravi samo. O uspehih tega zdravljenja je veliko navedenega v medicinski literaturi in pričevanjih ljudi, ki so se pozdravili na ta način. V bistvu spodbuja naš imunski sistem, da pozdravi številne bolezni, saj zahteva od nas le predanost in zaupanje naravi. S svežim sokom iz trinajstih komponent lahko zagotovimo našemu telesu vse potrebne encime, minerale, hranila, ki bodo dali našemu organizmu moč za spopadanje z boleznijo.

Gersonova terapija pomaga pri regeneraciji celičnega tkiva ob pomoči svežih zelenjavnih in sadnih sokov, ki jih je potrebno uživati vsako uro, 13 na dan. Še nekaj drži – da pomanjkanje kisika v krvi povzroča številne degenerativne bolezni. Da bi se rešili odpadnih snovi, se moramo lotiti razstrupljanja telesa. Terapija skuša aktivirati imunski sistem in obnavlja encime, minerale, hormone. S pomočjo zdrave prehrane in večjim dotokom kisika se tako telo razstruplja, izboljšuje se presnova in regeneracija celic. Ko se lotimo zdravljenja po Gersonovi metodi, je dobro upoštevati nasvete terapevtov, oziroma zdravnikov, posebej, če se zdravimo za težje oblike obolenj. Bolniki naj bi bili sposobni hranjenja, pitja in normalnega odvajanja.

Pomembno je, da se vsaka Gersonova terapija prilagodi individualnemu posamezniku, saj smo si med seboj glede na odzive organizma zelo različni, ne glede na to, da imamo enako ali podobno diagnozo.

Mogoče najpomembnejši del Gersonovega načina zdravljenja je razstrupljanje tkiva in krvnega obtoka. Tu je učinkovito sredstvo bazični prah, kavni klistir, ki vzpodbuja delovanje encimov v črevesni steni in jetrih. S tem se poveča izločanje strupenih snovi iz celega organizma. Ricinusovo olje stimulira pretok žolča in sposobnost delovanja jeter.

SOKOVI V NAŠI HRANI

V okviru Gersonove metode se uživajo sveže pripravljeni sokovi iz ekološkega sadja in zelenjave, ki jo najprej operemo pod navadno ter nato še z destilirano vodo. Pri pripravi uporabimo dvostopenjski sokovnik. Najprej naredimo pulpo in iz nje stisnemo (stiskalnica) sok. Priprava sokov v dvostopenjskem sokovniku je sestavni del terapije. Enostopenjski sokovniki (posebej pri težjih obolenjih) ne zagotavljajo prave kakovosti sokov. Prehrana pri je pri tej terapiji bistvenega pomena in ima naravno visoko vsebnost vitaminov, encimov, mikrohranil in zelo nizko vsebnost natrija in maščob.

Prehrana pri strogi dieti (za najtežje bolnike) naj bi vsebovala 13 kozarcev sveže stisnjenega soka iz surovega korenja, jabolk in zelenolistne zelenjave iz ekološke pridelave. Dodatno pa še tri obroke iz ekološkega sadja, zelenjave in polnozrnatih žitaric. Recimo en takšen obrok bi vseboval: solato, kuhano zelenjavo, pečen krompir, zelenjavno juho in sok.

zdrava hrana za razstrupljanje telesa

Vsa hrana živalskega izvora, konzervirana in zapakirana hrana, vnaprej pripravljena hrana, sladkor, moka, soja, jagode, avokado, kumarice, fižol, olja, oreščki, poper, alkohol je prepovedana.

ALKALIZIRAJTE ALI UMRITE!

Theodore A. Baroody
Kaj se je zgodilo z zdravo kmečko pametjo? Se je izgubila med stenami farmacevtskih velikanov, kamor se stekajo ogromne količine denarja? So jo pokopali zdravniki, ki zaupajo le umetnim farmacevtskim proizvodom? Alkalizirajte se! Ugotovite, kaj predstavljajo kemijski, fizični, prehranjevalni, fiziološki, duhovni dejavniki za vaš organizem v smislu kislinsko-bazičnega ravnovesja. Spoštujte STVARNIKA in se naučite razumeti NJEGOV temeljni načrt zdravja.

zakisanost merimo s pH lestvico

KAJ JE BAZIČNO IN KAJ KISLO?

Ste se kdaj vprašali zakaj nastane bolezen? Iz preprostega vzroka – prevelike količine odpadnih kislin, ki nastajajo v tkivih. Vsa zaužita hrana in vsa doživljanja (fizična, čustvena ali duševna), ki vplivajo na dogajanja v telesu, se odražajo v bazičnosti oziroma kislosti seča. Če dojemamo življenje kot energijo, je odgovor na vprašanje o vlogi baz in kislin – da telesu dajejo ali odvzemajo energijo. Bazičnost ali kislost snovi določamo s pomočjo vrednosti pH (koncentracije vodikovih ionov). Strokovnjaki menijo, da je za normalno delovanje človeškega telesa potreben pH seča in sline 6,4.

Velike bazične zaloge

V našem telesu mora biti vedno prisoten presežek baz (predvsem natrijevega bikarbonata), ki je uskladiščen kot zaloga, da se po potrebi sprosti in nevtralizira odpadne kisline. Če uživamo preveč hrane, ki ustvarja kislost (npr. ocvrta hrana), začne organizem slabeti in poskuša ponovno vzpostaviti porušeno ravnovesje, tako da izloča odpadne kisline. Ko bazične zaloge poidejo, nastopi smrt. Da bi ohranili in napolnili bazične zaloge, moramo upoštevati pravilo 80 : 20. Zaužiti moramo 80 % živil z bazičnega seznama in 20% živil s seznama hrane, ki ustvarja kislost, tako bomo ohranili svoje bazične zaloge. Naše žleze in organi delujejo normalno takrat, ko so količine bazičnih in kislih snovi v pravem ravnovesju.

Solna kislina odlično ustvarja bazičnost

Solna kislina (HCl) je edina kislina, ki jo proizvaja naše telo samo – vse ostale so stranski produkti presnove in jih moramo čim prej izločiti. Solna kislina v želodcu razgrajuje hrano, ki bi ostala neprebavljena zmes različnih odpadnih kislin. HCl nas ohranja pri življenju, saj vzdržuje pravo kislinsko-bazično ravnovesje. Ko opravi prebavo, postane bazična. Od izločanja HCl je odvisna absorpcija osmih esencialnih aminokislin, dveh vitaminov in petnajstih ionov. Solna kislina je prva obrambna linija pred uničujočimi mikrobi, ki jih ubija in pomaga pri njihovi prebavi. Ko ne izločamo dovolj HCl v želodcu, nastanejo težave z delovanjem trebušne slinavke, žolča, jeter, skratka zakisanost v celem telesu.

alkaloza – dejstvo ali izmišljotina

Alkaloza lahko nastopi zaradi zvišanega pH in prevelikih izgub kislin. Gre za odstopanje, ko nastopi prevelika bazična zaloga v naši krvi kot posledica zaužitja strupenih snovi. Iz organizma jih odstranimo po običajnih poteh izločanja, da ne bi prišlo do motnje delovanja žlez in smrti. Ob koncu vsakega dneva bi moral biti naš organizem bazičen in ne kisel. Zato je pomembno, da vemo ali je naše ravnanje bazično (zdravo) ali kislo (nezdravo). Vrednosti merimo z lestvico za uravnavanje bazičnosti oziroma kislosti, kar je značilno za posamezno vrsto hrane, snovi, čustev, doživljanja.

HRANA IN NJEN VPLIV NA BAZIČNOST OZ. KISLOST

Pri hrani na splošno velja, da bolj kot je sveža in slajša, večjo bazičnost ustvarja. Uživanje sadja (razen borovnic, brusnic, sliv) in zelenjave ustvarja bazičnost, ravno tako stročnice, razen boba, čičerike, leče in več vrst fižola. Bazična škrobna živila so esenski kruh (pečen na 65 °C in manj), kosmiči (musli), krompir (zaužit neolupljen). Vsa ostala škrobna živila, ki so pripravljena nad 150 °C, močnati izdelki, krekerji, kosmiči, testenine, peciva, pokovka, porajajo kislost. Bazično delujejo le oreščki mandljev, kostanj (pečen), kokos (svež) in pinjole. Pridružujejo jim se semena alfaalfa (kalčki), chia in redkvice (vzkaljeno seme), sezam (nevzkaljeno seme). Praktično vse meso in živalske maščobe ustvarjajo kislost. Avokadovo, kokosovo, koruzno, mandljevo, oljčno, repično, sezamovo, sojino olje (hladno stiskana) – nevtralizirajo ali ustvarjajo bazičnost. Sladkorju se je boljše izogibati. Če pa že posežemo po njem, izberemo med, agavo (koncentriran sok) ali naravni trsni sladkor. Bazičnih je večina napitkov iz zelenjave in sadja, kislost pa povzročajo žgane pijače, vino, pivo, kava v mnogoterih izvedbah, gazirane pijače, sladkani sokovi in pravi čaji. Praktično vse začimbe so bazične, razen industrijsko predelanih. Kozmetični izdelki, ki niso naravnega izvora, zdravila, tobak nas lahko še dodatno zakisajo.

Prehranska priporočila za uravnavanje bazičnosti in kislosti

Pomembno je uživati svežo in nepredelano hrano, saj nam encimi v njej omogočajo dobro prebavo. Naša prehrana naj bo sestavljena iz 75 % svežih in 25 % kuhanih živil. Pri vsem tem omejimo uživanje mesa, mlečnih izdelkov, jajc, pšenice. Uživanje škroba z zelenjavo je priporočljivo, medtem, ko škroba ni priporočljivo kombinirati z beljakovinami. Ko uživamo beljakovine ali drugi škrob se odločimo za eno živilo, predvsem zaradi lažje prebave. Pri jedi naj bi bili zmerni, navadimo se vstati od mize še nekoliko lačni.

Požrešnost je vzrok vseh nadlog in bolezni.

Najpomembnejši cilj, ki ga moramo zasledovati, ko sestavljamo jedilnik, je ohraniti pravo bazično ravnovesje.

Način prehranjevanja, ki nam lahko spremeni življenje , temelji na uživanju presne hrane, ki ustvarja bazičnost. Šele po premisleku in ko smo že dalj časa upoštevali pravilo z začetka 80 : 20, lahko preidemo na presno hrano.

Sam sem v Indiji spoznal starejšega moškega, ki se je prehranjeval izključno s presno hrano in je kazal sedemdeset let. V resnici jih je imel sto štirideset. Ljudje, ki so doživeli visoko starost, so se za podporo, dolgo življenje in zdravje obračali k Bogu. Kašna so pravila idealnega prehranjevanja? Uživanje surovega sadja in zelenjave, mandljev, zeliščnih čajev, destilirane vode z limono, priporočen je tudi post (enkrat na dva tedna in 10-dnevni post med letnimi časi) ter klistiranje debelega črevesa.

Prehranska dopolnila in superživila, ki ustvarjajo bazičnosti

Superživila, ki ohranjajo bazičnost so: cvetni prah, matični mleček, bio strath, km matol, pripravki s klorofilom. Z njimi ne gre pretiravati, kot ne s prehranskimi dopolnili s prebavnimi encimi, ki se morajo predvsem dobro absorbirati. Pri akutnih težavah, kjer je potrebno hitro povečanje bazičnosti, si pomagamo s svežim limoninim sokom, kalijevim hidrogentartratom, aktivnim ogljem ali nepogrešljivo sodo bikarbono. Ne pozabimo, da je kalcij eden najpomembnejših mineralov za ustvarjanje bazičnosti.

Z zavračanjem bazičnega načina življenja prepuščamo telo vsem oblikam fizičnega propadanja. Zdravljenje lahko razumemo kot spremembo načina prehranjevanja, ki vključuje več hrane in prehranskih dodatkov, ki ustvarjajo bazičnost ter čiščenje organizma vseh odpadnih kislin v krvni obtok in limfni sistem.

Včasih se zgodi, da se pregrešimo s sladkimi pregrehami. Sprijaznimo se z svojimi željami, pojejmo hrano in zmolimo zahvalno molitev. Pozneje nadaljujemo s hrano in pijačo, s katero bomo povečali bazičnost v telesu.

Voda – zdravilni eliksir ali smrtonosni strup?

Velja splošno prepričanje, da z uživanjem destilirane vode izgubljamo dragocene mineralne snovi iz telesa. A po drugi strani destilirana voda z negativnimi ioni privlači pozitivne odpadne kisline in omogoča njihovo izločanje iz telesa. Raje kot vodo izpod pipe, pijmo studenčnico ali bazično ionizirano vodo, ki ji dodamo minerale v sledovih, da dobi voda vrednost pH 8. Oseba težka 60 kg naj bi spila 1,7 l vode dnevno (60:2=30; 30:18=1,7 l).

Naša onesnažena zemlja

Kmetje so recimo leta 1930, še preden se je razmahnila kemijska industrija, izgubili zaradi škodljivcev tudi tretjino svojega pridelka. Študija iz osemdesetih let, po razmahu intenzivne uporabe pesticidov, je dokazala enako izgubo pridelka. S tem, da je hrana izgubila velik del svoje kakovosti, a postala veliko dražja. Potrudimo se uporabljati ekološko pridelana živila iz svojega okolja. Vsaj v zadnjih štiridesetih letih smo okolje totalno onesnažili, kar še dodatno potrjuje tezo, da kar temelji na bazičnosti, bo preživelo, kar temelji na kislosti, pa bo propadlo, naj bodo to civilizacije, človeška telesa ali papir, na katerega zapisujemo stvari. Dejstva o naši preteklosti so lahko tudi naša prihodnost, če ne bomo ukrepali.

FIZIČNI DEJAVNIKI BAZIČNOSTI OZ. KISLOSTI

Pretirana telesna dejavnost

Aerobna dejavnost pri kateri ne presežemo praga telesne izčrpanosti, ustvarja bazično okolje, ki nastane kot posledica povečane prekrvavitve. Ko pa mejne napore presežemo, začne telo izločati nakopičene kisline. Odločimo se za katerokoli telesno dejavnost, a naj bo ta vsakodnevna. Najboljša je hitra hoja, plavanje in kolesarjenje. Fizično vadbo stopnjujmo postopoma, ne pretiravajmo.

Fizične poškodbe ustvarjajo kislost

Negativne posledice fizičnih poškodb, s katerimi v telesu ustvarjamo kislost, bomo lahko uspešno rešili s prehrano, počitkom in hkrati gibanjem.

Resnice o okužbah

Okužbe so velikokrat posledica našega kislinsko-bazičnega neravnovesja in zmanjšane imunske odpornosti, saj se mora telo spopadati predvsem samo s seboj, ne pa z zunanjimi negativnimi vplivi, kamor spadajo tudi okužbe.

Vpliv sončne svetlobe in lune na bazičnost v organizmu

Vsaj eno uro na dan naj bi bili izpostavljeni sončnim žarkom, da lahko telo vzdržuje ustrezne količine hormonov in pravo kislinsko-bazično ravnovesje. Poleti se izogibajmo pretiranemu delu na soncu ali prekrijmo dele telesa med 11. in 15. uro, saj sevanje tedaj povzroča močno kislost in preobremeni imunski sistem. Luna ciklično oddaja energijo, ki ustvarja v telesu bazično okolje.

USPEŠNOST ALTERNATIVNIH METOD ZDRAVLJENJA

Mnoge alernativne metode zdravljenja so podpora in pripomorejo k bazičnemu okolju v tkivih in organih. Metod je veliko: od akupresure, dietetike, kiropraktike, masažnih terapij, refleksoterapije, bioresonance … do spoznavanja ajurvede, joge in mnogih drugih. Biokemijski procesi, ki nastajajo ob prakticiranju alternativnih metod, dvignejo energetski potencial telesa na višji nivo.

VPLIV PSIHOLOŠKIH DEJAVNIKOV NA BAZIČNOST IN KISLOST

Kako se lahko izognete stresu?

Stres nastane, ko se organizem postavi v bojni položaj brez nasprotnika, zato hrana, ki sicer ustvarja bazičnost, privede do nastanka kislosti. Cela vrsta življenjskih dogodkov v kombinaciji z elektromagnetno onesnaženostjo nas lahko spravi s tira, če nismo nanje pripravljeni. Ukrepajmo! Ko greste na počitnice, uživajte po svojih najboljših močeh. Eno od temeljnih načel je sproščanje, ki je vsaj tako pomembno kot bazičnost v telesu. Spomnite se znamenitega reka H.W. Longfellowa:

Radost, zmernost in počitek zdravniku pred nosom zaprejo vrata.

Tehnika osredotočanja na eno točko

Vsa čustva, misli, občutki – pozitivni ali negativni – povzročajo spremembe v naši duhovnosti, čutimo jih po celem telesu. Vsaka neusklajenost povzroča kisle reakcije, povečana zakisanost pa je neposredno povezana z energijskimi blokadami. Po splošnem prepričanju se napetost, pritisk in nasilen upor enačijo z močjo. Nič ni bolj neresničnega. Pravo moč najdemo, ko se uravnovesimo z neskončnim virom čiste energije, se sprostimo, zbistrimo in dobimo moč, ki jo bomo potrebovali. Z osredotočanjem na eno točko dosežemo stanje stalnega miru. Stalna budnost v nasprotju z neusklajenimi mislimi in občutki poveča bazičnost in gradi močnejše, bolj zdravo telo.

Posledice psihotropnih drog

Mamila so bolj smrtonosna od strela s pištolo. Ponujajo navidezno moč in privid duhovnosti. Občutek neskončnega zadovoljstva, ki ga povzročajo za kratek čas, ustvarja močno kislost in uničuje DNK. Zaradi mamil ne izgubite le zdravja in na koncu svojega življenja, ampak tudi lastno osebnost in smisel življenja.

Glasba – ustvarja bazičnost ali kislost?

Vsak izmed nas je uglašen z zvokom, ki ustvarja bodisi bazične, bodisi kisle reakcije. Gre za občutke, ki nas prevzemajo ob poslušanju. Lahko smo melanholični, vznemirjeni, nam je slabo ali nasprotno srečni, sproščeni, navdušeni. Če glasba ustvarja kakšen neobičajen občutek (ta je navadno prikrit), povzroči v organizmu nastanek kislin. Neuglašen zvok moti delovanje encimov, hormonov in osnovne funkcije organov, kar vodi v uničenje celice. Harmonična glasba sprošča in sinhronizira živce, organe in žleze, skratka ustvarja bazičnost, katere posledici sta povečana energija in ugodje.

Kemija poklicne poti

Kahlil Gibran je v Preroku zapisal: „… če ne delaš z ljubeznijo, ampak z odporom, je bolje, da pustiš svoje delo, sedeš k vratom templja in prosiš miloščine ljudi, ki delajo z veseljem.“

Pobarvaj me zdravo

Naša življenja so pretakanje barv med rojstvom in smrtjo. Nobena barva ni slaba ali dobra, naš organizem se ravna po biokemičnih potrebah, zaradi česar nas pritegnejo barve, ki nas uravnovešajo. Je mogoče, da je hrepenenje po popolnem barvnem spektru iskanje bazičnih lastnosti človeškega, vračanje izgubljenega, kar ne moremo izraziti z besedami – hranjenje duše z bazično mano.

Molitev

Niti napetost, niti ambicija ne vzbujata stanja duha, ki ustvarja bazičnost. Do priznanja in slave lahko pridemo, ko uresničimo naravni značaj ljubezni. Skrivnost vzpostavitve in vzdrževanja stanja, ki ustvarja bazičnost, je predanost v obliki služenja drugim. Služenje pogosto napačno razumemo. To je ljubeč nasmeh za nekoga, ki misli, da je vse izgubljeno, topla molitev ali iskrena beseda za trpečo žival, blagoslov hrane, denarna pomoč za nekoga, ki je v stiski. Služimo s temi mislimi – s svojim delovanjem pokažimo najvišje in najboljše v sebi.
Uglašenost s svetim duhom (dobra energija) je najmočnejši in najhitrejši način, da dosežemo telesno reakcijo, ki ustvarja bazičnost. V svoji najčistejši obliki nas molitev vodi v spontano zdravljenje kakršnega koli telesnega, čustvenega ali duhovnega trpljenja.

Kako daleč lahko gre? V kolikšni meri lahko bazičnost vpliva na trajno zdravje, krepost ali celo življenjsko dobo? Odgovora za vsakega posameznika ni lahko najti. Ali je mogoča sposobnost nenehnega celičnega obnavljanja? Mogoče lahko s preobrazbo naših uničevalnih čustvenih značajev, uglaševanjem prehrane in čustev s stvarnikom, celično obnavljanje preseže dnevno ali tedensko celično propadanje. To vodi v stalno fizično pomlajevanje. Zavedajmo se, dobro zdravje je proces in ne hitro popravilo.